Piškotki

Da bi vam lahko nudili popolno uporabniško izkušnjo, uporabljamo "piškotke" (cookies).
Z nadaljnjo uporabo našega portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Bučni štrudelj Tatjane Krejan Košan
Bučni štrudelj Tatjane Krejan Košan

Objavljamo 5 nagrajenih receptov akcije Kdo speče najboljši zavitek?

18.06.2010, Anja

Izbrali smo 5 najboljših receptov za zavitke!

V naši nagradni akciji ste nam številne mojstrice zaupale recepte za svoj najboljši zavitek. Vašo pošto smo sprejemali do 4. junija in napovedali, da bomo 18. junija akcijo sklenili in najboljših pet na koncu nagradili s praktičnimi izdelki. Nagrajenke bodo v paketu za peko našle model za peko, nož v obliki valjčka in kotni nož za rezanje slastnih dobrot. Vse to iz odlično založene Žitove trgovine s slaščičarsko opremo za domače mojstre na Brnčičevi ulici v Črnučah, Ljubljana.  

 

Nagrajenke so:
Za bučni zavitek: Tatjana Krejan Košan, Stari trg 11, 2380 Slovenj Gradec
Za porov zavitek s šunko in sirom: Barbara Lečnik Spaić, Tržaška 151, 1000 Ljubljana
Za zavitek iz suhih sliv in orehov: Slavica Zbičajnik, Podgorska cesta 119, 2380 Slovenj Gradec
Za jabolčni zavitek z makom: Alenka Leskovšek, Polje 18, 1410 Zagorje ob Savi
Za zavitek s pehtranom: Bernarda Zupan, Breg 44, 4274 Žirovnica

 

Bučni štrudelj Tatjane Krejan Košan

 

 

 

Sestavine:

  • vlečeno testo
  • 900 g na lističe narezane oranžne mesnate buče
  • 100 g drobtin
  • 150 g sladkorja
  • 40 g rozin
  • maslo za premaz
  • 1 neškropljena limona (sok in naribana lupina)
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • cimet
  • rum

 

Priprava:
1. Naribane buče pomešamo s sladkorjem, drobtinami in rozinami. Dodamo še limono, cimet in rum.


2. Vlečeno testo, ki je kupljeno ali doma pripravljeno, premažemo z maslom in nadev porazdelimo po polovici razvaljanega testa. Štrudelj zvijemo, ga damo na pekač in premažemo z maslom. V ogreti pečici ga pečemo pri 180 stopinjah Celzija 40 minut.


3. Postrežemo ohlajenega in potresenega s sladkorjem.

 

Tatjanin nasvet:
Primerne sorte buč za štrudelj so: želodaste, Tonda, buče lučke, Zentner, Buttercup, Lumina, avstralske modre, velikanke, muškatne - Butternut, Lounga de Nice, Lunga di Napoli, Trombolino.

 

Porov zavitek s šunko in sirom Barbare Lečnik Spaić

Sestavine:

  • 250 g listnatega testa
  • 1 kisla smetana
  • 200 g narezanega sira
  • 200 g narezane šunke
  • 2 jajci
  • muškatni orešček, sol, poper
  • sezamova semena
  • 2 večja pora (lahko tudi ohrovt, zelje)


Priprava:
1. Listnato testo odmrznemo in ga polovico zvaljamo na velikost pekača. Por očistimo, narežemo na kolobarje in ga približno 10 minut kuhamo v vreli vodi.


2. Pekač namastimo, damo nanj polovico listnatega testa, nato šunko, sir ter kuhan in ohlajen por. Čez prelijemo kislo smetano, ki jo prej zmešamo z enim jajcem, muškatnim oreškom, soljo in poprom. Čez vse to damo drugo polovico listnatega testa, ki ga prav tako zvaljamo (na malo večjo velikost, kot je pekač).


3. Prelijemo z enim stepenim jajcem in ga premažemo po listnatem testu. Potresemo s sezamovimi semeni. Na koncu listnato testo prebodemo nekajkrat z vilicami, da se testo lepše peče.


4. Pečemo v ogreti pečici na 180 do 190 stopinjah približno 25 minut.

 

Zavitek iz suhih sliv in orehov Slavice Zbičajnik

Potrebujemo:

  • 1 zavitek listnatega testa
  • 300 g suhih sliv brez koščic
  • 250 g medu
  • 250 g mletih orehov
  • jajce za premaz


Priprava:
Slive skuhamo in jih narežemo, dodamo med in orehe ter ta nadev namažemo na razvaljano listnato testo. Z vilicami prebodemo testo, ga namažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo v pečici na 220 stopinjah približno od 30 do 40 minut.

 

Jabolčni zavitek z makom Alenke Leskovšek

 

Sestavine:

  • 400 g pirine moke  (TIP 850)
  • sol
  • 1 navadni jogurt (180 g)
  • 1 kisla smetana (180 g)
  • 100 g mletega maka
  • 1 kg naribanih jabolk
  • 1 žlica olja
  • 1 žlička cimeta


Priprava:
1. Moko presejemo, dodamo sol in jogurt in na hitro pognetemo. Hlebček premažemo z olivnim oljem, pokrijemo in pustimo počivati dve uri.


2. Testo razvaljamo in raztegnemo ter obrežemo robove. Dve tretjini testa posipamo z naribanimi jabolki in s cimetom. Po robu jabolčnega nadeva potresemo še mleti mak in zvijemo v zavitek.


3. Premažemo ga s kislo smetano in pečemo v pečici na 200 stopinjah približno pol ure.


Alenkin nasvet:
Ker ta zavitek ne vsebuje sladkorja, si ga sladkosnedi lahko sladkajo z rjavim sladkorjem, melaso ali javorjevim sirupom.

 

Zavitek s pehtranom Bernarde Zupan

 

 

Sestavine:

  • 350 g–450 g mehke moke
  • sol
  • 1 žlica olja
  • mlačna voda


Nadev:

  • 3 jajca
  • 150 g margarine
  • 1 kozarček smetane (kisle ali sladke)
  • sladkor
  • 1–2 dl mleka
  • nasekljan pehtran

 

Priprava:
1. Iz sestavin zamesimo vlečeno testo, ki mora počivati pokrito nekaj ur.


2. Za nadev stopimo 50 g margarine, dodamo razžvrkljana jajca in mešamo, da jajca zakrknejo. Zalijemo z mlekom in spet mešamo, da dobimo gosto kašo.


3. Testo razvaljamo in dobro razvlečemo. Porežemo robove, pokapljamo s stopljeno margarino (100 g) in po vsej površini porazdelimo kašo iz jajc. Malo sladkamo in obilno potresemo s pehtranom. Na koncu dodamo smetano in zvijemo v zvitek.


4. Zavitek položimo v pomaščen pekač v obliki polža in pečemo v pečici na 200 stopinjah  20–30 minut.  


 

 

Komentarji

Za komentiranje se moraš prijaviti.
Anja 21-2014

Anja 21-2014

V našo deželo prihaja najstrašnejša noč - noč čarovnic. Tudi v Anji smo ji odmerili kar nekaj strani. Tako se boste lahko sladkali z našimi sladkostmi v barvi buč in pomaranč in okrasili dom s strašnimi netopirji in strašljivimi bučami.
Izšla je nova VITKA Anja!

Izšla je nova VITKA Anja!

Leto se počasi izteka in če želimo na Silvestrovo blesteti v mali črni obleki, je zdaj čas za hujšanje. Da nam bo pri tem toplo, bodo poskrbele pletenine in darila, ki so brez kalorij in sploh ne redijo!Kaj vse vam še ponujam nova Vitka Anja, pa preberite v nadaljevanju!
RSS Facebook

© 2012 Salomon d.o.o.

Vse pravice pridržane